Mecidiyeköy Mevlana Ciğercisi
Mecidiyeköy Mevlana Ciğercisi Bir Alan Birdaha alıyor ürünlerimiz tamamen organik besi hayvanlarıdır. Genelde afyon sakatatları konya sakatatları ankara sakatatları ısparta sakatatları balikesir yöresi güvenli sakatat ürünleridir hayvancılığın merkezi bu bölgelerdir.
Sakatat tüketimi açısından olması gereken düzeyde değiliz. Oysa besin değerleri açısından ve dolayısı ile sağlık açısından oldukça zengin olan bu besin kaynaklarını tüketmek çok önemlidir. Çocukluk çağından başlayarak bu sakatat tüketimi alışkanlığını edinmek çok önemlidir. Dünya ölçekleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça gerilerde olduğumuz söylenebilir. Aşağıda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
İşkembe: İşkembe dendiğinde insanlar hayvanın midesini anlarlar ama aslında bu yanlış bir bilgidir. İşkembe hayvanın midesinin sadece bir bölümüdür.
Şirden: İnsanlar bunu hayvanın midesinin 4 bölümünden birisi olduğunu çoğu zaman bilmezler. İşkembe ve şirden hayvanın midesinin yenilen iki bölümüdür.
Kokoreç: Koyun ve kuzunun ince bağırsağından yapılır.
Ciğer: Dana ve koyunun karaciğeridir.
Dil: İneğin dilidir.
Paça: Dana Koyun ve kuzunun ayağa yakın bölümleridir.
Yürek: Koyun ve Dananın kalbidir.
Beyin: Dananın genelde dana alınır kuzu beyni de tercih edilebilir.
Yumurtalık: Koçun testisleridir.
Kelle: Koyun ve kuzunun kellesidir.
Elbette bunların dışında da sayılabilecek birçok sakatat vardır ama en bilinenleri arasında yukarıda sıralananlar söylenebilir. Her birinin farklı farklı yemeği vardır. Ama bizde sakatat dendiğinde işkembe, kelle paça ( ki aslında ikisi farklı farklı şeylerdir), ciğer ve kokoreç bilinir. Ülkenin doğusunda ise kokoreçten neredeyse hiç söz edilmez.
Yukarıda da belirtildiği gibi vitamin ve mineral açısından, protein bakımından son derece zengin besin değerleridir. Sakatatlar'dan çok farklı yemekler yapmak mümkündür. Sofralarımızda çok daha fazla yer vermemiz gereken sakatatları ne kadar iyi tanırsak onlardan yararlanma adına o kadar daha istekli oluruz. Sakatat yeme alışkanlığı maalesef sonradan çok zor edinilmektedir. Belli bir yaşa kadar uzak durulan sakatat sonradan sevilmeye pek yatkın besin kaynağı olarak görülmemekte ve hep uzak durulmaktadır. Oysa beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve olabildiğince farklı kaynaklardan beslenmeliyiz. Sakatatlar da bunlardan birisidir. Çocukluk yaşlarından itibaren sakatat tüketme alışkanlığı kazanılırsa ilerde bu besin değerlerini tüketmiş olmanın faydası görülecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder