Mecidiyeköy Ciğercisi Sakatat ürünleri
Sakatat tüketimi açısından olması gereken düzeyde değiliz. Oysa gıda değerleri açısından ve dolayısı ile sıhhat açısından oldukca zengin olan bu gıda kaynaklarını tüketmek çok önemlidir. Çocukluk çağından başlayarak bu sakatat tüketimi alışkanlığını edinmek çok önemlidir. Dünya ölçekleri göz önünde bulundurulduğunda çok gerilerde olduğumuz söylenebilir. Aşağıda bu mevzu ile ilgili daha detaylı detayları bulabilirsiniz.
Bilindik Sakatat İsimleri
8693_sakatat1İşkembe: İşkembe dendiğinde insanoğlu hayvanın midesini anlarlar ama aslına bakarsak bu yanlış bir bilgidir. İşkembe hayvanın midesinin yalnız bir bölümüdür.
Şirden: İnsanlar bunu hayvanın midesinin 4 kısmınden birisi olduğunu çoğu zaman bilmezler. İşkembe ve şirden hayvanın midesinin yenilen iki bölümüdür.
Kokoreç: Koyun ve kuzunun ince bağlarırsağından yapılır.
Ciğer: İnek ve koyunun karaciğeridir.
Dil: İneğin dilidir.
Paça: Koyun ve kuzunun ayağa yakın bölümleridir.
Yürek: Koyun ve ineğin kalbidir.
Beyin: Kuzunun beynidir ama ineğin de beyni tercih edilebilir.
Yumurtalık: Koçun testisleridir.
Kelle: Koyun ve kuzunun kellesidir.
Taşlık: Tavuğun yem yerken bununla beraber yuttuğu taşların biriktiği bölgedir. Ek olarak tavuğun ciğer ve yüreği de yenebilir.
Elbette bunların dışında da sayılabilecek biroldukça sakatat vardır ama en bilinenleri arasında yukarıda sıralananlar söylenebilir. Her birinin farklı farklı yemeği vardır. Fakat bizde sakatat dendiğinde işkembe, kelle paça ( ki aslına bakarsak ikisi farklı farklı şeylerdir), ciğer ve kokoreç bilinir. Ülkenin doğusunda ise kokoreçten neredeyse hiç söz edilmez ve yenmez bile.
Yukarıda da belirtildiği benzer biçimde vitamin ve mineral açısından, protein bakımından son aşama zengin besin değerleridir. Sakatatlardan çok farklı yemekler yapmak mümkündür. Sofralarımızda çok daha fazla yer vermemiz ihtiyaç duyulan sakatatları ne kadar iyi tanırsak onlardan yararlanma adına o denli daha istekli oluruz. Sakatat yeme alışkanlığı maalesef sonradan çok zor edinilmektedir. Belli bir yaşa kadar uzak durulan sakatat sonradan sevilmeye pek yatkın gıda kaynağı olarak görülmemekte ve hep uzak durulmaktadır. Oysa beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve olabildiğince farklı kaynaklardan beslenmeliyiz. Sakatatlar da bunlardan birisidir. Çocukluk yaşlarından itibaren sakatat tüketme alışkanlığı kazanılırsa ilerde bu besin değerlerini tüketmiş olmanın faydası görülecektir.
Mecidiyeköy Öz Mevlana Ciğercisi Sakatat Ürünleri
Bilindik Sakatat İsimleri
8693_sakatat1İşkembe: İşkembe dendiğinde insanoğlu hayvanın midesini anlarlar ama aslına bakarsak bu yanlış bir bilgidir. İşkembe hayvanın midesinin yalnız bir bölümüdür.
Şirden: İnsanlar bunu hayvanın midesinin 4 kısmınden birisi olduğunu çoğu zaman bilmezler. İşkembe ve şirden hayvanın midesinin yenilen iki bölümüdür.
Kokoreç: Koyun ve kuzunun ince bağlarırsağından yapılır.
Ciğer: İnek ve koyunun karaciğeridir.
Dil: İneğin dilidir.
Paça: Koyun ve kuzunun ayağa yakın bölümleridir.
Yürek: Koyun ve ineğin kalbidir.
Beyin: Kuzunun beynidir ama ineğin de beyni tercih edilebilir.
Yumurtalık: Koçun testisleridir.
Kelle: Koyun ve kuzunun kellesidir.
Taşlık: Tavuğun yem yerken bununla beraber yuttuğu taşların biriktiği bölgedir. Ek olarak tavuğun ciğer ve yüreği de yenebilir.
Elbette bunların dışında da sayılabilecek biroldukça sakatat vardır ama en bilinenleri arasında yukarıda sıralananlar söylenebilir. Her birinin farklı farklı yemeği vardır. Fakat bizde sakatat dendiğinde işkembe, kelle paça ( ki aslına bakarsak ikisi farklı farklı şeylerdir), ciğer ve kokoreç bilinir. Ülkenin doğusunda ise kokoreçten neredeyse hiç söz edilmez ve yenmez bile.
Yukarıda da belirtildiği benzer biçimde vitamin ve mineral açısından, protein bakımından son aşama zengin besin değerleridir. Sakatatlardan çok farklı yemekler yapmak mümkündür. Sofralarımızda çok daha fazla yer vermemiz ihtiyaç duyulan sakatatları ne kadar iyi tanırsak onlardan yararlanma adına o denli daha istekli oluruz. Sakatat yeme alışkanlığı maalesef sonradan çok zor edinilmektedir. Belli bir yaşa kadar uzak durulan sakatat sonradan sevilmeye pek yatkın gıda kaynağı olarak görülmemekte ve hep uzak durulmaktadır. Oysa beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve olabildiğince farklı kaynaklardan beslenmeliyiz. Sakatatlar da bunlardan birisidir. Çocukluk yaşlarından itibaren sakatat tüketme alışkanlığı kazanılırsa ilerde bu besin değerlerini tüketmiş olmanın faydası görülecektir.
Mecidiyeköy Öz Mevlana Ciğercisi Sakatat Ürünleri
Yorumlar
Yorum Gönder